Slow food - smacznie, powoli, zdrowo
Zwolennicy slow foods ( z angielskiego powolne jedzenie) określają swój ruch, jako arkę na którą zabierają ginące, oryginalne smaki oraz styl jedzenia, bez pośpiechu i z odpowiednią oprawą.
Są poważne powody, by chronić oryginalną żywność na Arce Smaku. W zeszłym stuleciu w samej tylko Europie zniknęło 75% produktów spożywczych, w USA aż 90%. Około 90% światowej produkcji żywności stanowi zaledwie 10 podstawowych gatunków warzyw, a na świecie są ich miliony. Największym zagrożeniem dla dobrego smaku i zdrowej żywności są więc producenci, wytwarzający żywność na skalę przemysłową, sieci Fast foodów oraz styl jedzenia w pośpiechu.
Nic więc dziwnego, że organizacja za cel swojego działania przyjęła wspieranie niewielkich, regionalnych producentów żywności tradycyjnej. Powołała program odbudowy bioróżnorodności nazwany Arką Smaku, w którym jak na Arce Noego mają się znaleźć w nim zagrożone zagładą rośliny i zwierzęta, a także gotowe produkty spożywcze.
Slow food to nie tylko zdrowe i smaczne produkty, ale też pewnego rodzaju filozofia jedzenia. Dobra kolacja, czy obiad wymaga pewnej oprawy i czasu. W zamian otrzymujemy zmysłową przyjemność i radość, jaką daje chwila wytchnienia, odpoczynku w gronie przyjaciół i smakowania dobrego jedzenia. Ruch kładzie nacisk na odkrywanie smaków, zamiast biernego przyjmowania tego, co dostarczają wielcy producenci.
Kolejnym kierunkiem działalności slow food jest edukacja, zmierzająca do zmiany naszych nawyków żywieniowych. Od nas zależy, czy drobni producenci zdrowej żywności przetrwają na rynku, czy też będziemy skazani na jedzenie wytwarzane przemysłowo. Slow food podkreśla, że regionalne, czy lokalna kuchnie, ich smaki, niepowtarzalne produkty to część naszego europejskiego i światowego dziedzictwa kulturowego, które należy chronić podobnie jak cenne zabytki. Nie tylko chronić, ale również udostępniać ludziom, którzy chcieliby czerpać radość ze zdrowego i smacznego jedzenia.
W Polsce ruch slow food powstał formalnie dopiero w 2002 r. i wciąż nie jest zbyt popularny. Na przeszkodzie stoją przyzwyczajenia żywieniowe Polaków z ostatnich dziesięcioleci, zanik kuchni i tradycyjnych potraw regionalnych, a także to, że nie jesteśmy społeczeństwem zbyt zamożnym. Zdrowa żywność jest bowiem droższa niż produkowana na skalę przemysłową.
Piotr Janczarek
Slow food na świecie: www.slowfood.com
w Polsce: www.slowfood.pl – informacje, przepisy kulinarne










