Gazpaczo. Hiszpania
Chłodnik, który idealnie pasuje na gorące dni. Gazpacho pochodzi z Andaluzji, ale bardzo popularne jest w całym kraju. Jest to z pewnością jedna z najbardziej znanych potraw hiszpańskich. Wykonanie jest bardzo proste.Przepis
Składniki:
1kg pomidorów,
1 niewielka cebula,
1 ogórek,
1 zielona papryka,
2 ząbki czosnku,
filiżanka oliwy z oliwek,
kilka łyżek octu winnego,|
sól i biały pieprz.
Sposób przygotowania
Wszystkie warzywa kroimy i miksujemy w blenderze (pomidory uprzednio obieramy ze skórki), w czasie miksowania dodajemy ocet winny, sól i pieprz, a pod koniec miksowania dolewamy oliwę. Następnie chłodnik przecedzamy przez sito i wstawiamy do lodówki. W osobnych miseczkach możemy podać drobno pokrojone warzywa (te same, których użyliśmy do przygotowania zupy)
gotował: Piotr Janczarek, fotografował: Jerzy Linder










